Елхите във Варна - от Родопите и Балкана
Елхите във Варна - от Родопите и Балкана / Sofia photo agency

От няколко дни във Варна и Добрич се правят проверки на продажбата на елхи, съобщи за Дарик инж. Стоян Саров, главен специалист в Регионално управление на горите/РУГ/. Служителите на РУГ проверяват маркировките на дръвчетата и документите за произход. До този момент няма констатирани нарушения, обясни инж. Саров.

Цените на елхите по пазарите във Варна варират между 10 и 60 лева, според размера на дръвчетата, установи проверка на Дарик. В централната част елхи се продават в близост до пазар „Чаталджа", до лятно кино „Тракия" и на пазара пред сградата на РИОКОЗ/бившето ХЕИ/. Най-продавани са дръвчетата с размер между метър и метър и половина. Продаваните във Варна коледни дръвчета пристигат основно от Родопите - районите на Пазарджик и Пловдив. Елхи се доставят и от Благоевградско и Троянско.

Трудно е да се каже колко елхи се продават покрай Коледа и Нова година във Варна. Непродадените дръвчета пък се унищожават, разкри още главният специалист в Регионално управление на горите.

В навечерието на празниците от варненското поделение на Държавната агенция по горите ще подарят коледни елхи на домовете за деца, лишени от родителски грижи, и други социални заведения във Варненско и Добричко.