Експресът  за София „ускорява” с 30 минути
Експресът за София „ускорява” с 30 минути / netinfo

От днес, 14-ти декември, влиза в сила новият график за движение на влаковете на БДЖ. В рамките на новото разписание железопътният превозвач запазва транспортната схема на обслужване на пътниците с ускорените бързи и бързите влакове по отношение на връзките във възелните гари и спиранията по маршрута на движение, независимо от съществуващите затруднения, породени от състоянието на жп инфраструктура и недостига на подвижен железопътен състав.

 

В новия график за движение на влаковете в страната са предвидени значителни намаления във времепътуванията на някои влакове. Средно между 30-40 минути по-кратко ще пътуват някои ускорени бързи влакове по основни направления между София и Варна и между София и Бургас през Пловдив.

При изготвянето на новата транспортна схема е въведена нова организация на влаковото движение по железопътната линия между София и Видин, както и в железопътния участък между София и Перник, в който влаковете ще се движат по т.нар. „тактов график”.

С въвеждането на новия график за движение на влаковете в страната са подобрени и връзките между отделните категории влакове във възелните гари. За удобство на пътуващите и в съответствие с тенденциите в пътникопотока са създадени нови връзки между някои бързи и пътнически влакове в гарите Враца, Пловдив и Русе.

През 2009 г. „Български държавни железници“ ЕАД въвеждат и един допълнителен международен бърз влак, който ще се движи между Букурещ и Варна през летния сезон от средата на юни до началото на септември.