/ dariknews.archive
Липсата на квалифицирани кадри ще бъде един от основните проблеми пред местния бизнес през новата година. Вече е изчерпан всякакъв резерв от специалисти, необходими за различни сфери на работа, смята Иван Табаков – председател на Варненската търговско-индустриална камара. По негови думи Бюрото по труда не може да отговори на потребностите на бизнеса и да предостави нужните служители.

Табаков е на мнение, че и през тази година заплатите ще продължат да растат като размер, за да бъдат стимулирани добрите кадри. 

Повишаването на минималното работно възнаграждение е положителна стъпка, ако се разглежда като социален феномен, коментира той. То обаче оказва влияние върху работодатели, които не са в добро финансово състояние и за повечето от тях е трудност.

Варна остава трета по население

През последните години във Варна няма особен наплив от инвеститори заради не добрата инфраструктура, твърди Табаков. Според него идеята за изграждане на втора индустриална зона на Острова е добра. 

„Създаването на една такава индустриална зона с подходяща инфраструктура би привлякло инвеститори не само от страната, но и от чужбина”, коментира той.

Годината ще бъде успешна най-вече за селското стопанство, прогнозира председателят на Търговско-индустриалната камара във Варна.