Еколози спасиха редки птици
Еколози спасиха редки птици / netinfo
Четири екземпляра от защитени видове са спасени от експерти на РИОСВ-Варна по сигнали на граждани, съобщиха от екоинспекцията.

Два екземпляра от защитения вид черношипа ветрушка са върнати в природата. Двете грабливи птици са били настанени във варненския зоокът за отговорно пазене и лечение. След повторен преглед е установено, че те са в състояние да бъдат пуснати на свобода в подходящ район.

Млад екземпляр от същия вид, който е намерен в кв. Виница, е оставен за лечение в Спасителния център.

Друг екземпляр от вида Голям ястреб, оставен за отглеждане и отговорно пазене в зоопарка, е преместен в зоокъта в Айтос, тъй като там му е осигурена самостоятелна воалиера.

Съгласно разпоредбите на закон за биологичното разнообразие при намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ-Варна в три дневен срок.

В зависимост от състоянието им, инспекцията издава разпореждане за изпращането им за лечение в спасителни центрове, предоставянето им за отглеждане в зоологически градини или пускането им на свобода, в случай че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване.