Екоексперти спасиха редки сови и таралеж
Екоексперти спасиха редки сови и таралеж / netinfo
Таралеж и две сови от защитени видове бяха открити и спасени от експерти на РИОСВ-Варна. Сигналите за попадналите в беда редки животинки са били подадени от съвестни граждани на “зеления телефон”, съобщиха от екоинспекцията.

Таралежът е бил открит в двора на “Почивен дом Димитър Благоев”. Бодливото животно е било пуснато на свобода в подходящ за него район.

Совите са били открити с тежки наранявания и са настанени в спасителният център на Варненския зоокът за отглеждане и лечение.

Таралежите и совите попадат в приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие. За тях е абсолютно забранено всякаква форма на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране и излагане на публични места. Предвидените санкции при нарушаване на тези разпоредби са глоба в размер до 5 000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически лица.

При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ-Варна в 3-дневен срок, припомнят от екоинспекцията.