Ейшън Глори пак вдигна котва
Ейшън Глори пак вдигна котва / Vesseltracker.com

Плененият от сомалийски пирати кораб "Asian Glory" с български и украински моряци на борда е вдигнал котва и плава на юг в открития океан. Toва съобщи пресцентърът на украинското външно министерство, предаде БГНЕС.

По поръчение на украинския външен министър Пьотър Порошенко департаментът за консулска служба заедно с украинското посолство в Лондон поддържат връзка с ръководството на британската компания-оператор „Зодиак" с цел да се установи ситуацията на борда на кораба през последните часове.

За последно моряците от "Asian Glory" са говорили с близките си преди 2-3 седмици, съобщи за Дарик капитан Продан Раданов - управител на варненския офис на лондонската фирма "Зодиак Морски агенции". Капитан Раданов отказа да коментира новината от Украйна.

„През последната седмица няма значително развитие около "Asian Glory". На сомалийските пирати ясно е заявено, че Zodiac са готови за разрешаване на ситуацията колкото се може по-бързо. Тяхната позиция обаче остава непроменена. Ангажирани сме да намерим решение и продължаваме да правим всичко по възможностите ни", се посочва в съобщение, публикувано на 15 февруари на интернет страницата на Zodiac Maritime Agencies Ltd.

Автомобиловозът „Ейшън глори" бе похитен на 1 януари. Сред 25-членния екипаж има осем българи, петима от които са варненци. Корабът е натоварен с 2405 южнокорейски коли.