Ефективна присъда получи бившият кмет на Белослав
Ефективна присъда получи бившият кмет на Белослав / Дарик Варна, архив

Ефективна присъда получи бившият кмет на Белослав Емил Дичев. Апелативният съд във Варна измени наложената му 3-годишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок и реши ексградоначалникът да изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода” в рамките на 3 години. Втората съдебна инстанция увеличи наказанието на Дичев - лишаване от правото да заема държавен пост, от 2 на 3 години. Освен това наложи двойно по-висока парична санкция на бившия кмет и той ще трябва да плати 10 000 лева.

В мотивите на съда е записано, че в продължителен период от време Дичев, като кмет на общината, е извършил поредица от действия, като целта му е била да се облагодетелства с чужди пари. По-горната съдебна инстанция смята също, че наложената глоба от 5 000 лева е занижена с оглед на размера на поискания подкуп от 50 000 лева. Затова увеличи наказанието на 10 000 лева, т.е. средния размер, предвиден в закона за това престъпление, уточниха от пресслужбата на съда.

Пред Дарик Емил Дичев обяви, че ще обжалва присъдата. „Не съм притеснен, защото знам, че съм невинен. Очаквам справедливо решение от Върховния съд”. коментира той.

В началото на юни бившият кмет на Белослав получи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок. Тогава Варненският окръжен съд призна вината му за това, че като кмет е поискал и приел подкуп в големи размери.

Емил Дичев през декември миналата година отиде в ареста, непосредствено след като получил 5 000 лева подкуп от управителя на газовата компания "Брод 1" Борислав Борисов. Дичев поискал от Борисов 50 000 лева, като в замяна му обещал да  съдейства за одобряване на Подробен устройствен план /ПУП/ за изграждане на терминал за втечнен газ.

След произнасяне на присъдата съдът измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка" и още в наказателната зала освободи Емил Дичев.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.