Една година без Радостина
Една година без Радостина / Дарик Варна

Точно преди година - в ранните часове на 6 март 2009г. -  в един варненски апартамент беше извършено изключително зверство.

На следващия ден смразяващата кръвта новина обиколи цяла България.
„Тяло на обезобразена млада жена е било намерено във Варна. Трупът на 21-годишната Радостина Евтимова, студент в Икономическия университет, е бил открит в жилище на ул.”Мир”. По лицето и цялото тяло й са били установени множество прорезни рани.
 
Заподозрян за убийството е 21-годишният Георги Цветанов. Той ще остане в ареста за 72 часа и в понеделник ще му бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража". Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за убийство по особено жесток начин, съобщи наблюдаващият случая заместник окръжен прокурор Радослав Лазаров.”

Тялото на Радостина беше открито от родната й сестра, която отишла да я потърси в жилището на приятеля й Петър, тъй като не отговаряла на телефона си.

Новината беше последвана светкавично от информацията, че заподозреният е син на местния лидер на СДС Цанко Цветанов. На 8 март пред Дарик, твърдейки, че синът му не е замесен, Цветанов каза: „Случило се е нещо ужасно и виновните трябва да бъдат наказани от правосъдието. Гражданската ми позиция е, че извършителят трябва да получи възмездие.”

На 9 март Радостина беше погребана. Изпратиха я стотици.
Последваха ужасяващи разкрития за броя на раните, за намерените й вещи в дома на заподозрения, за гавра с трупа й.

На 16 март варненските студенти се събраха за първи път. В залата на Икономическия университет те поискаха от законодателите тежките престъпления да не се разглеждат по съкратена процедура и да бъдат разграничавани от леките криминални случаи.

На 17 март повече от 3000 млади хора участваха в мирно шествие под мотото “Ние сме хора. Нека не забравим този път”.

„Надяваме се на справедлив процес. Настояваме за доживотна присъда за убиеца”, споделиха близките на Радостина Евтимова.

На 18 март протестът се прехвърли пред парламента. "Убийците на Стоян, Найден и Радостина с максимална присъда в затвора!" – скандираха студентите.

На 23 март тогавашният министър на правосъдието съобщи, че в Наказателния кодекс се предвижда промяна, приета от парламентарната правна комисия, а именно съкратено съдебно следствие да не се прилага при тежки умишлени престъпления с нанесена сериозна телесна повреда или смърт, както и при тежките криминални случаи, извършени в пияно състояние.

Съкратеното следствие отпадна. Заради трагедията с Радостина и заради безпрецедентните протести на младите хора, които продължиха и през април.
На 30 септември започна делото срещу единствения заподозрян за жестокото убийство.

5 месеца след това и почти година злед зверството Георги Цветанов беше осъден. На 26 февруари състав на Варненския окръжен съд реши, че Георги ще лежи до живот зад решетките. С право на замяна.
Присъдата може да бъде обжалвана до края на следващата седмица.


Дали следващата съдебна инстанция ще смекчи присъдата на Цветанов… Или ще го оправдае… Това не знаем.
Знаем само, че точно преди година едно красиво и умно момиче с бъдеще беше лишено и от настояще.

А едно семейство остана завинаги с неописуемата болка от загубата на детето си.

Мир на праха й!