Един от тях ще е следващият кмет на Варна
Един от тях ще е следващият кмет на Варна / netinfo

Следващият кмет на Варна, който ще управлява града поне няколко месеца, ще бъде избран измежду петима души. Това са заместниците на подалия оставка Кирил Йорданов - доц. д-р Христо Бозов, Богдан Караденчев, Арх. Димитър Николов, Антон Жожев и Калинка Попстефанова. Един от тях ще бъде избран от Общинския съвет за временно изпълняващ длъжността до провеждането на нови кметски избори. Дарик ви представя накратко биографиите на петимата възможни градоначалници. 

Един от тях ще е следващият кмет на Варна
netinfo

Доц. д-р Христо Бозов е заместник-кмет от 2008 г. и отговаря за здравеопазването, социалните дейности и жилищната политика. Роден е през 1960 г. в Смолян. Завършил е Медицински университет Варна и специализира „анестезиология и реанимация” и „военна токсикология”. Автор е на множество научни публикации и съобщения. Преподавател е в Медицински университет Варна и бивш директор на Военноморска болница (2001-2008). Напуска поста, за да се присъедини към екипа на Кирил Йорданов 6 месеца след началото на третия му мандат.

Един от тях ще е следващият кмет на Варна
netinfo

Богдан Караденчев вече е бил кмет на Варна, като е последният градоначалник до 10 ноември 1989 г. Роден е през 1943 г. в плевенското село Асеновци. Завършва Одеския институт за инженери на морски флот (1966 г.) и Партиен университет във Варна. Член на БКП от 1968 г. От 1967 до 1981 г. работи на Пристанище Варна, като от 1975 г. е негов директор. От 1981 до 1983 г. е зам. генерален директор на "Воден транспорт". От 1983г. е зам. председател на Окръжен народен съвет Варна и отговаря за транспорта. Става кмет на морския град през 1985 г. и се задържа на поста до 1990 г. Като част от успехите на своя мандат изброява направата на булевардите “Сливница” и “Съборни”, разширението на “Цар Освободител” и изграждането на почти половината от тролейбусната мрежа в града. По време на неговото управление се появява т.нар. Дупка в центъра на града. Твърди, че 2 години не стигнали, за да се построи замисленият на нейно място универсален магазин. След 10 ноември Караденчев работи дълги години в Русия. В края на 2003 г. е назначен за кмет на район „Аспарухово”. На този пост се задържа два мандата, след като печели мажоритарните избори през 2007 г., на които е издигнат от БСП. Става заместник на Кирил Йорданов веднага след местните избори през 2011 г. и отговаря за инфраструктурата.  

Един от тях ще е следващият кмет на Варна
netinfo

Арх. Димитър Николов става заместник-кмет след последните местни избори. Негов основен ресор са европейските проекти и програми. Роден е през 1968 г. в Търговище. Завършил е УАСГ-София и има повече от 20 години стаж като архитект. Присъедини се към екипа на Кирил Йорданов, след като на вота през 2011 г. беше част от листата за общински съветници на ГЕРБ и влезе в местния парламент. Веднага след това зае мястото на зам.-кмет на арх. Вили Жечев, който беше освободен от Йорданов.

Един от тях ще е следващият кмет на Варна
netinfo

Антон Жожев и Калинка Попстефанова са заместник-кметовете със съответно най-голям и най-малък стаж на постовете си.

Антон Жожев става част от екипа на Кирил Йорданов след местните избори през 2007 г. и отговаря за правните въпроси и обществените поръчки. Роден е през 1956 г., завършил право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Дълги години е работил като адвокат. Сред клиентите му е бившият областен управител на Варна Добрин Митев, който избяга в Нова Зеландия. Именно срещу него Кирил Йорданов спечели първия си мандат през 1999 г.

Калинка Попстефанова беше зам.-кмет на Кирил Йорданов само няколко месеца. След като предишният зам.-кмет по образование Коста Базитов стана областен управител през ноември 2012 г., Попстефанова е назначена на поста му. Ресорът й са образованието, младежките дейности, спортът и културата. Попстефанова e родена през 1955 г. във Варна. Завършва Първа езикова гимназия и след това - Икономическия университет в града. Там работи като преподавател, била е и зам.-директор на Пета езикова гимназия. След спечелен конкурс през 2005 г. оглавява общинската дирекция „Младежки дейности и спорт” до 2012 г.