E.ON спрели само 14 вятърни перки
E.ON спрели само 14 вятърни перки / netinfo
14 от ветрогенераторите в Североизточна България са изключени от мрежата на Е.ОН, разкриха от електроразпределителното дружество. Е.Он има сключени договори с 25 производители на ток чрез ветрогенератори в Североизточна България, основно в районите на Каварна и Балчик.

В продължение на 2 години експертите на немската компания не са били допускани до съоръженията за производство на “зелена” енергия, съобщи Райнхард Ашендорф - член на Управителния съвет на Е.ОН България. Операторите на вятърни мощности, сключили договор с немската компания, е трябвало да предоставят всичката необходима техническа документация, както и достъп до съоръженията. След покана в началото на февруари да го направят, са се отзовали собствениците на едва 6 вятърни мощности. Тогава са са били спрени останалите 19 перки.

След среща в края на същия месец документи са представили още 5 оператори, след което същия ден те са били включени в мрежата.

Не е вярно, че Е.ОН създава проблеми на производителите на “зелена” енергия, заяви Ашендорф, припомняйки, че немската енергийна компания е един от най-големите производители на енергия от вятърни мощности.