“Дзифт” се окичи и със “Златна роза”
“Дзифт” се окичи и със “Златна роза” / netinfo
Филмът на Явор Гърдев “Дзифт” спечели голямата награда на завършилия 28- фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. Това съобщи председателят на 5-членното жури журналистът Кеворк Кеворкян.

“Дзифт” прибра общо 6 награди, сред които на Михаил Мутафов за мъжка роля, на Емил Христов за операторско майстворство и извънредната награда на журито за монтаж. Филмовият дебют на Явор Гърдев бе отличен и с награда на критиката към Съюза на българските филмови дейци. Продуцентите на филма пък получиха наградата на «Ню Бояна филмс».

"Дзифт" вече спечели награда за режисура на фестивала в Москва. Отличеният филм е българското предложение за номинация за чуждоезичен "Оскар", припомня Дарик.

“Филмът е направен в една много необичайна и атрактивна форма, с много енергия и стремеж да епатира публиката. В този филм ще откриете един много добър вкус, едно много добро познаване на историята на киното, свободно боравене с изразните средства и един модерен език, който се приближава до чувствителността на съвременния зрител”, коментира директорът на Националния филмов център Александър Грозев.

Според изявения филмов критик на „Златна роза” са участвали поне 5 филма с изравнени възможности, с много висок художествен и зрителски потенциал.

Специалната награда на фестивала бе връчена на филма «Единствената история, която Хемингуей не описа». Режисьорът му Светослав Овчаров спечели и наградата за режисура. Наградата за женска роля бе присъдена на Ернестина Шинова за ролите й във «Хиндемит».

Наградата за дебют на името на Въло Радев получи филмът «План за отмъщение». С наградата за млад актьор «Апостол Карамитев» бе отличен Пенко Господинов за ролите му във филмите «Военен кореспондент» и «План за отмъщение». Призът за млада актриса «Невена Коканова» отиде при Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска за ролите им в «Шивачки».

По традиция фестивалът ще бъде закрит с прожекция на филма, носител на голямата награда „Златна роза". Входът за "Дзифт" ще е свободен. Началото е от 19 часа в зала 1 на Фестивалния комплекс.