Дъждовно-снежен уикенд
Дъждовно-снежен уикенд / Sofia photo agency, архив

Събота по Черноморието ще бъде облачна и дъждовна. Ще духа умерен и силен североизточен вятър, информират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. През деня температурите ще са между 5 и 8°, но със североизточния вятър вечерта ще започнат бързо да се понижават. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде умерено и бурно - 3-4 бала.

Времето над страната ще бъде облачно, сутринта на отделни места в низините - мъгливо. Ще вали дъжд, който през втората половина от деня в Северна България и високите полета на Западна ще премине в сняг.  Към 14 часа температурите в Северна България ще са между 0 и 3°, в Южна - между 3 и 8°, но и там бързо ще се понижат и привечер и през нощта срещу неделя в почти цялата страна дъждът ще премине в сняг.

Жълт код е обявен почти за цялата страна заради очаквани обилни валежи от дъжд и сняг. Той се отнася за Варна и още 17 области - Видинска, Монтана, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Софийска, София-град, Пернишка, Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Добричка и Бургаска. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

В нощта срещу неделя във Варна се очаква слаб снеговалеж, който до обяд ще спре. Утре температурите леко ще се понижат, като за морската столица минималната очаквана е -1, а максималната - около 2. В неделя в страната ще вали предимно сняг, но в процес на отслабване и спиране. Ще духа слаб, в Източна България умерен северен вятър и там ще има навявания.