Държавата дофинансира ремонта на ул. Девня, търсят място за терминала
Държавата дофинансира ремонта на ул. Девня, търсят място за терминала / Darik Varna

20 милиона лева от републиканския бюджет ще бъдат отпуснати за дофинансиране на ремонта на ул. "Девня", съобщи кметът Кирил Йорданов. Това обещание той е получил от премиера Бойко Борисов по време на вчерашното му посещение във Варна.

Средствата ще се получават поетапно след построяване на отсечката и фактуриране на изразходеното. С пари от общинския бюджет ще продължи реконструкцията на улицата в частта й от "Пеячевич" до бул. "Република". Държавните ще бъдат вложени в ремонта на продължението й до Метро, поясни кметът. Цените, по които ще се работи, се актуализират и ще бъдат изпратени в Министерството на финансите за одобрение.

Бойко Борисов е дал подкрепата си за максимално бързото започване на изграждането на контейнерния терминал, разкри още Йорданов. Според доклад на испански специалисти обаче планираното за целта място не е подходящо. Начинът, по който то е избрано, съответства на практиките от 50-те години, които вече са доказано неефективни, коментира градоначалникът. Според експертите терминалът трябва да влезе навътре във Варненското езеро. След посещение на екип специалисти от Министерството на транспорта мястото ще бъде избрано с решение на Министерския съвет.

Ще бъде изготвена документация, която ще се изпрати до финансовия министър Симеон Дянков с цел актуването на Морската градина като общинска собственост, съобщи Йорданов. По мнението на премиера държавата трябва да се освобождава от ангажимента се към парковете, посочи той.