/ iStock
Започва изграждане на две нови детски градини в община Варна. Това каза на пресконференция във вторник кметът Иван Портних, съобщиха от Общината.

Първата е на ул. “Хъшове“ №2 в район „Одесос“. Проектът е за четири групи за 100 деца, физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство, на обща стойност 3,3 млн. лв.

Средствата са осигурени от Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояСване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г., и допълнително финансиране от Община Варна. В момента се извършва разчистване и подготовка на терена за строителството. 

Портних: Варна остава с осакатен бюджет за втора година

Вторият проект е за нова сграда за детска градина "Ран Босилек" в село Тополи в община Варна. Той предвижда строителство на 5 градински групи и една яслена, с общ капацитет от 150 места.

Продължаваме да създаваме съвременни условия за образование на най-малките наши съграждани, обясни Портних. Той припомни, че детските градини са безплатни за малчуганите, но тази промяна изисква дофинансиране от 5 млн. лв. от бюджета на общината.

Държавата прие мярката за безплатните градини, но не осигури средства. Подкрепяме идеята, но трябва да е ясно, че допълнителните разходи се поемат от общинския бюджет, каза още кметът. 

Иван Портних анонсира и друга новина - ще внесе предложение до Общинския съвет за безплатни извънкласни дейности в общинските детски градини - например, за изучаване на чужди езици, танци, музика, рисуване и други.

Идеята е тези занимания да бъдат достъпни за родителите и децата на Варна да имат възможност да развиват своите таланти. Успоредно с това остава и възможността за ползване на школите към Общинския детски комплекс. 

Кметът посочи още, че предстои изграждането на три площадки в детските градини „Щастливо детство“, „Валентина Терешкова“ в Аспарухово и „Ран Босилек“ в село Константиново.

В други две детски градини с финансова помощ от Американското посолство са изградени площадки за игри - ДГ „Детска радост“ и  ДГ „Детски свят“. На тези обекти предстоят довършителни дейности.