Две години затвор за наркоман, обирал мази
Две години затвор за наркоман, обирал мази / Sofia Photo Agency, архив

За серия кражби Варненският районен съд наложи общо наказание от 2 години лишаване от свобода на 34-годишен мъж.

Чрез разрушаване на прегради и разбиване на входни врати младият мъж извършил поредица кражби от избени помещения в кварталите „Възраждане”, „Левски” и „Младост”.

През август миналата година подсъдимият в стремеж да си осигури средства за необходимата му доза хероин забелязал открехната входна врата на блок в кв. „Възраждане” и проникнал в сградата. С носена от него щанга тип изкъртил бравата на една от мазите и в два чувала събрал намерените вътре авточасти и принадлежности за лек автомобил „Шкода”.  Отнетите вещи на обща стойност 317 лв. предал още същия ден в пункт за изкупуване на черни и цветни метали срещу сумата от 85 лв.

Месец и половина по-късно – в периода от 3 до 27 октомври, Д. Мехмед продължил да извършва кражби от избени помещения в различни блокове и квартали на Варна. По идентичен начин подсъдимият успял да отнеме 4 велосипеда, ъглошлайф, водопроводни части и железария на стойност 752 лв. Нанесените щети в резултат на деянията впоследствие са частично възстановени на собствениците им.

Към момента на извършване на престъпленията Д. Мехмед е страдал от синдром на зависимост към хероин. Той е многократно осъждан за престъпления против собствеността. След групиране на наказанията Варненският районен съд го осъди на 2 години лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени в затвор при първоначален строг режим.