Двама за по 8 години в затвора, убили клошар за цигара
Двама за по 8 години в затвора, убили клошар за цигара / netinfo
По 8 години затвор при първоначален общ режим ще лежат в затвора 43-годишният Георги Стоянов и 12 години по-младият Иван Николов. Двамата варненци бяха осъдени от Варненския окръжен съд за убийството на клошар през есента на миналата година в центъра на морската столица, съобщиха от пресслужбата на съда.

Убийството станало в нощта срещу 26-ти септември миналата година в помещение на третия етаж във варненския хотел "Черно море", обитавано от бездомници и алкохолици. В продължение на часове Стоянов, Николов и други лица се черпили с алкохол и решили да събудят заспалия Мирчо, за да му поискат цигари. Клошарят отказал и тогава двамата започнали да го налагат с метална тръба по тялото и по главата. След като Мирчо спрял да се отбранява, нападателите измъкнали от джоба му 5 лв, събули от краката му маратонките и напуснали хотела.Няколко часа по-късно 55-годишният Мирчо починал от раните по гърдите и в резултат на дихателна недостатъчност.

В хода на делото Стоянов и Николов признаха вината си. Присъдата за двамата убийци бе произнесена след съкратено съдебно следствие, заради което получиха от съда наказание под минимума, предвиден от закона, който за това деяние е 15 години лишаване от свобода. Настоящото семейство на пострадалия пък категорично отказало да бъде конституирано като страна по делото и е декларирало липсата на какъвто и да е интерес към покойния и към съдебния процес.

Стоянов и Николов ще заплатят солидарно 15 000 лева на малолетния син на пострадалия от разтрогнат преди 5 години брак за причинените му неимуществени вреди. Двамата осъдени ще поемат и разноските по делото и държавните такси, общо 1063 лв.

От Варненска окръжна прокуратура заявиха, че ще протестират присъдата на Окръжния съд пред по-горна инстанция в 15-дневен срок.