Два дни ще преглеждат безплатно за глаукома
Два дни ще преглеждат безплатно за глаукома / netinfo

Днес и утре в специализираната Очна болница във Варна ще преглеждат безплатно за глаукома. Безплатният скрининг днес ще е от 11 часа в кабинети 101 и 102 и утре, 12 март, от 10 часа в кабинет 105. Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел. 63-49-01.

Инициативата на здравното заведение се провежда за втора поредна година по повод Световния ден за борба със заболяването 12 март. Миналата година 178 варненци се възползваха от безплатните прегледи, като при няколко от тях бяха открити признаци на заболяването. Когато не се диагностицира навреме, глаукомата води до сериозни увреждания и до слепота. Рисковите фактори са високото кръвно налягане и съдовите заболявания като цяло, късогледството и фамилната обремененост, предупреждават здравните специалисти.

Близо 50 000 души в България страдат от глаукома, половината от тях обаче дори не знаят, че са болни. Това показват данните на Националната глаукомна асоциация. В световен мащаб болестта е поразила между 60 и 70 млн. души.