ДСБ: Варна е трън в очите и на БСП, и на ГЕРБ
ДСБ: Варна е трън в очите и на БСП, и на ГЕРБ / Дарик Варна

Независимо кой е на власт – ГЕРБ или БСП, за тях Варна е трън в очите. Това каза на заключителната за годината пресконференция на ДСБ общинският съветник от партията д-р Ивайло Митковски. „Бившият премиер беше заплашил варненци, че ще направи Варна дълбока провинция. С отпуснатите средства от националния бюджет за Варна сегашните управляващи продължават същата линия“, коментира д-р Митковски.

Той не спести критиките си и за варненските управници. Според него с актуализацията на бюджета, направена преди дни, е признат финансовият крах на Община Варнa. „За първи път имаме неизпълнение на приходната част на бюджет, от където страдат и всички останали пера. Това говори или за неправилно изготвен бюджет, или за некадърно изпълнен. Според мен и от двете“, изтъкна варненският общински съветник и добави, че той, Николай Недков и Костадин Костадинов са били "единствената искрена опозиция" на управлението в местния парламент.

Тъмносините коментираха и темата за газопровода „Южен   поток“. Те са категорични, че ще продължат битката и през 2014 г. „Ние сме на мнение, че ако няма категорично становище на Европейската комисия и този проблем не бъде решен, ще поискаме местен референдум“, каза лидерът на варненската организация на ДСБ Васко Василев.

По казуса „Транстриумф” от партията заявиха, че общината и Общинският съвет трябва да направят всичко възможно, за да запазят фирмата и останалите частни превозвачи. „Най-лошото нещо е монополът, а още по-лошото от него е държавният монопол. Ако общинското дружество „Градски транспорт” остане едиствено в града, независимо с какви автобуси – нови, стари, космически совалки да докарат, след години всички ще съжаляваме за този монопол”, смята Василев. По думите му има механизъм, по който да се запази работата на тези компании.

От ДСБ не подминаха и кметската забрана за движение на автомобили в местността „Салтанат”. „Проблемът със „Салтанат” трябва да бъде решен цивилизовано. Ние не споделяме начина на решение, който се предлага в момента – бариери, забрани, да не могат хората в 21 век да си отидат по къщите с автомобилите, при положение че всичко там е законно. Тази община им е разрешила да си построят гаражи, взима им данъците и накрая им слага бариера”, възмущаваше се Василев.

Той обяви, че местната структура на ДСБ ще сезира главния архитект за промяна на Общия устройствен план за „Салтанат”. „Кметът има два избора – или трябва да променят ОУП, или да отчуждат имотите на хората. Местността не може да остане паркова зона”, каза още Василев.