ДСБ: Бойко Борисов вече трябва да има план Б за Желева
ДСБ: Бойко Борисов вече трябва да има план Б за Желева / netinfo

Издигането на кандидатурата на г-жа Желева за еврокомисар не е консултирано със Синята коалиция, не е воден разговор и след изслушването, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов във Варна. Той добави, че не е правен сондаж и кандидатурата е станала ясна, когато са разбрали и всички останали хора. “ Като българи ние подкрепихме кандидатурата на Желева за зам.-председател на Европейската народна партия.”, посочи Костов. Според него съдбата на кандидата ни за еврокомисар е в ръцете на мнозинството, което включва социалистите, либералите и зелените. Те са повече и в Европарламента и в комисията по изслушванията, чийто докладчик Андрю Дъф е либерал, каза още лидерът на сините. Точно тези формации, които са против Желева и са участвали в атаките срещу нея, ще определят решението, което ще се вземе тази вечер, смята Костов.  “В този смисъл Бойко Борисов вече трябва да има план Б. Възможно е ЕНП да направи и сигурно ще направи много сериозни отстъпки, за да си гарантира мнозинство. Така г-н Барозу ще може да предложи комисията в сегашния й състав. Надявам се, както заяви премиерът този план да е готов.”, заяви лидерът на ДСБ.

Костов посочи, че вероятно Борисов ще се съветва с Брюксел и оттам ще му бъде подсказано кога, какво да прави и в каква насока. Това дали ще успее кандидатурата на Желева зависи от Европейската народна партия, каза още той.

От Синята коалиция отчитат, че най-същественият пропуск в антикризисната политика на правителството е липсата на пробив в усвояването на еврофондовете. “ Много нисък процент договорени програми и проекти и още по-малък процент на получени пари-около 0, 4 %. Цялото това нещо говори, че се тъпче на място”, коментира Костов. Лидерът на сините допълни, че те са подкрепяли първоначалните идеи на управлението. Според сините те са обещавали, че доверието към Бойко Борисов и ГЕРБ ще се превърне в европейско доверие към България, ще се решат проблемите с корупцията, ще се отвори достъпът до европейскит фондове и ще започне строителство на големи национални инфраструктурни проекти.

“Ако не бъдем консултирани в новият план за противодействие на кризата ще започнем да готвим свой план по въпроса, които трябва да бъде готов до 2-3 месеца. Той ще трябва да включва и законопроекти.”, каза Костов. В разработката на сините ще има планови стъпки за социланата и трудова политика, образованието, здравеопазването и финасовата, банкова и обща икономическа политика. 

Това, от което има нужда страната, е връщане на смелите реформи, заяви Костов. Той допълни, че всеки министър, който няма смелост и забавя провеждането на реформи, заслужава критиката на ДСБ. За пример Костов изтъкна министърът на здравеопазването Божидар Нанев. “ Положението е плачевно и то в едни от най-авторитетните болници. Близките ми са потърпевши като всички останали. Просто е един кошмар”, коментира лидерът на сините.

“Разсаждането на генно-модифицирани растения и третирането им със съотвените препарати, за да се развият - прави почвата непригодна за земеделие с обикновени биохрани. Това е много лошо и според нас не бива да се допуска в България.”, каза Костов. Той смята, че е грешно да се преопрделя такава съдба на българското земеделие, след като има достатъчно земя и съвременнта техника позволява да се произвежда и за износ.