Драстични нарушения на трудовото законодателство във Варна
Драстични нарушения на трудовото законодателство във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Драстичен ръст на съставените актове заради липса на трудови договори отчитат от „Инспекцията по труда” във Варна. От началото на годината са съставени 412 акта при 109 за същия период на миналата година, съобщи инж. Добринка Костова, шеф на отдел „Безопасност на труда и контролната дейност” към дирекцията. Увеличението на нарушенията на трудовото законодателство до голяма степен се дължи на промените в Кодекса на труда. Депутатите миналата година решиха работодател, който не е сключил трудов договор с работника си, да плаща глоба между 1 500 и 15 000 лева, а не фиксираната санкция от 15 000 лева.

През първите осем месеца на годината трудовите инспектори са извършили над 2 600 проверки, с близо 1 100 повече от предварително планираните. Инспектирани са повече от 2 000 предприятия, като преобладаващият брой проверки са били в малки фирми. Констатирани са над 15 000 нарушения при 11 400 за 2010 г. Най-много са нарушенията по трудовото законодателстство.

От страна на „Инспекцията по труда” са съставени близо 2 600 акта или с 550 повече в сравнение с предходната година. В 16 от случая работодателите не са оказали съдействие на инспекторите, за което са съставени актове в размер на 20 000 лева за всеки отделен случай. Към момента са издадени наказателни постановления за над 1 млн. лева, като събраните суми по тях са 600 хил. лева.

През осемте месеца в дирекцията са получени 611 жалби от работници за нарушения на трудовото законодателство. 95% от тях са свързани със заплащане на положен труд, работно време, дължими обезщетения и пр.

Констатирани са 946 нарушения за неизплатени заплати, като в 343 от случаите е потърсена административно-наказателна отговорност.

Над 1,5 млн. лева забавени възнаграждения са изплатени от бизнеса след намесата на „Инспекцията по труда”. Като водещи се оказват строителните предприятия.