Дянков: Идва времето за увеличаване на доходите
Дянков: Идва времето за увеличаване на доходите / снимки: Дарик Варна
Дянков: Идва времето за увеличаване на доходите
55833
Дянков: Идва времето за увеличаване на доходите
  • Дянков: Идва времето за увеличаване на доходите

За пенсиите ще има в най-скоро време добри новини. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Вече идва времето за увеличаване на доходите. Тази седмица на два пъти говорихме с почти целия Министерски съвет по какъв начин да увеличим пенсиите. Обмисля се варианта увеличението да е за всички с определен процент, а на по-бедните пенсионери - с по-висок процент. Има законова възможност това да стане", посочи министър Дянков.

До следващата седмица ще има пълна информация с колко са се вдигнали заплатите в отделните министерства. Информацията ще бъде обявена публично. По новото разписание началниците на отдели и директорите получавали от 1300 до 1800 лева. „Доста стабилни заплати и точно затова искам да ги направим прозрачни и всичко това да се види", отбеляза финансовият министър.

До края на октомври ще бъдат увеличени заплатите и при т.нар. второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. С колко точно ще стане ясно през октомври, посочи Дянков. Финансовото министерство ще положи усилия заплатите в отделните сектори да бъдат „малко изравнени".

Засега не се планира увеличение на обезщетението за майчинство. Не се предвиждат промени и в размера на данъци и акцизи.

В последните 3 месеца се забелязва увеличение на потреблението в страната. За месеците юни и юли то е с по около 7 процента повече от предходните месеци. Сравнено и с миналото лято пак има скок с около 6 на сто на потреблението, отбеляза финансовият министър. Според него е мит това, че разходите през последните месеци са се вдигнали много повече от доходите. „За трите години откакто сме на власт средната инфлация в България е 7,3 %. А инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница, като се изключат коли, апартаменти и т.н., е около 7,6 на сто", аргументира се вицепремиерът. По думите му, след вдигане на пенсиите и заплатите, хората ще са по-добре от юли 2009 г. от гледна точка на пари.

Ръстът на Брутния вътрешен продукт в Бюджет'2013 ще е около 1,8 на сто, прогнозира Симеон Дянков. Според него вдигането на краткосрочния кредитен рейтинг на България помага, защото всъщност сме единствената страна в Европейския съюз, където и Moody's, а сега и Standard & Poor's ни е вдигнал рейтинга. Международни инвеститори все повече започват да ни забелязват. До края на годината се очаква две големи световни компании да обявят намеренията си за преместванене на цялото им производство от Европа в България. Компаниите са сред стоте най-големи в света, посочи финансовият министър, като отказа да разкрие повече подробности.

Дянков Идва времето за увеличаване на доходите
netinfo

Във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заедно с министъра на културата Вежди Рашидов, посети разкопките в близост до Търговския дом. Преди това двамата министри и местните управници направиха проверка на ремонтните работи в Драматичния театър и се разходиха по централния булевард "Княз Борис I".