Дядо тормозел внуче, изоставено от майка си
Дядо тормозел внуче, изоставено от майка си / netinfo

Възрастен мъж е малтретирал 5-годишния си внук, съобщи Мария Чанкова - шеф на Регионална дирекция „Социоално подпомагане”. Грижите за него били поверени на дядото, след като майка му го изоставила и заминала за чужбина. Той заключвал и тормозил детето. Информация за малтретираното внуче подали съседи на семейството на гореща телефонна линия към Агенцията за закрила на детето.

Експерти от агенцията са открили два нови случая на сексуално насилие над деца от областта. Жертвите са на 11 и 15 години. Насилниците им са познати на семействата съседи.  

Общо 14 са постъпилите сигнали за насилие над деца и между деца за област Варна от началото на годината. Най-често подаваните са от единия родител или близки на семейството. Във Варна са подадени 4 сигнала за насилие от неправителствени организации. В 7% от всички случаи има налагано и психическо насилие от страна на единия родител. 54% от децата са подлагани на физическо насилие в семейна среда. Регистриран е и един побой на улицата.

Във Варна има Център от семеен тип за защита на малтретирани деца, посочи Мария Чанкова. Той е с 8 места и е под крилото на Националния център за социална рехабилитация. Продължен е и срокът за управление на Центъра за обществена подкрепа с капацитет 100 места и Звеното „Майка и бебе".

От Дирекцията за социално подпомагане във Варненска област съобщиха още, че има 238 родители, които са уведомени, че децата им се отглеждат повече от година в специализирани институции. До края на декември те ще трябва да заявят дали се отказват окончателно от тях. Ако не го направят, след този срок децата ще бъдат вписани в регистъра за осиновяване.