Домашен арест за обвинен в отвличане и подбудителство към убийство
Домашен арест за обвинен в отвличане и подбудителство към убийство / netinfo
Варненският окръжен съд отказа на управителя на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, обвинен за отвличане и подбудителство към убийство на двама души, да облекчи режима му на задържане от "домашен арест" в по-лек. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Николов е второто лице след Ганислав Начев, задържано във връзка с жестокото убийство на Венцислав Евтимов и Добринка Пекова, открити през пролетта на 2007 година в коритото на р. Камчия, близо до с. Круша. След разкриването на телата първи беше задържан Ганислав, който е член на УС на същата фирма. Начев е в ареста от май месец миналата година, а 12 месеца по-късно като обвиняеми по това дознание бяха привлечени и задържани Илчо Адамов и Мартин Стоименов, разследвани като преки извършители на убийствата. От четиримата само Николай Николов е под "домашен арест", след като през март тази година Варненският апелативен съд измени мярката му в "домашен арест", заради неотложна операция.

Днес съдът се запозна с епикризата от операцията, извършена на Николай Николов в софийска болница, с медицинското направление, което му препоръчва рехабилитационни процедури и с другите материали, събрани в хода на разследването. По никакъв начин съдът не е разколебан в извода, че Николов е автор на престъплението, за което е обвинен. Бизнесменът се нуждае от процедури, които да подобрят здравословното му състояние. За разлика от защитата и от обвиняемия обаче, съдът преценява, че рехабилитационните процедури трябва да се провеждат във Варна, а не в друг град, за да не се наруши хода на специфичните и неотложни следствени действия. Така ще се гарантира присъствието на Николов във всеки един момент от досъдебното производство.