Доц. д-р Николай Сапунджиев
Доц. д-р Николай Сапунджиев / МУ Варна
Преди векове са отстранявали сливици с нокът
Тютюнопушенето е основен причинител на рак в областта на главата и шията
94674
Тютюнопушенето е основен причинител на рак в областта на главата и шията
  • Тютюнопушенето е основен причинител на рак в областта на главата и шията
Онкологичните заболявания в областта на гърлото и шията са трагедия, която в следващите десетилетия ще се превърне в катастрофа, прогнозира в ефира на Дарик доц. Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ в УМБАЛ „Света Марина”. На първите три места като рискови фактори той посочва само и единствено тютюнопушенето, тъй като 90 % от туморите се срещат при пушачи или при работещи в тютюневата промишленост.  
 
„След 40-годишна възраст рязко се повишава рискът от онкологично заболяване при пушачите, които са запалили първата цигара на около 14-годишна възраст и са продължили да пушат по кутия и повече”. 
 
 
На родителите, които желаят да отстранят сливиците на децата си, трябва добре да им бъдат обяснени ползите и рисковете. Към всеки пациент трябва да има индивидуален подход и да се преценят много детайли, смята доц. Сапунджиев. Той припомни, че преди векове първите тонзилоктомии са се извършвали с нокът. 
 
 
„Човешкото тяло е създадено като съвършено от природата и еволюцията. Сливиците не са излишни или вградени органи. Докато си вършат работата, те са част от първия защитен вал на имунната ни система и предпазват от заболявания. Ако започнат да оказват повече вреда, отколкото полза, може да се обсъжда тяхното отстраняване”. 
 
 
Хъркането не представлява заболяване, но причинява дискомфорт за околните, които спят в същата стая. Доц. Сапунджиев даде пример с негови познати, които спят в отделни пристройки на къщите си, за да не пречат на партньорите си. При страдащите от обструктивна сънна апнея обаче се налага лечение. 
 
„При тях освен хъркане има и запушване на дихателните пътища, като пациентът спира да диша. Докато спи, през 3-4 минути спира да диша за 30 секунди. Хората си мислят, че почиват, но се натоварва организмът им и се събуждат изморени на сутринта. Имат непреодолима склонност да заспиват през деня, а като шофьори могат да го направят на прави отсечки и представляват опасност”.
 
През есента традиционно се увеличават простудните заболявания и вирусните инфекции, които засягат горните дихателни пътища. Хремата може да се превърне в по-сериозно заболяване за пациенти с понижен имунитет, малки деца и по-възрастни хора. 
 
Тази седмица Варна ще бъде домакин на 11-та годишна среща на дружеството по история на оториноларингологията. Участие в конференцията ще вземат специалисти от САЩ, Германия, Великобритания и други държави. За първи път български град ще домакинства на подобен форум.
 
Целият разговор с доц. д-р Сапунджиев е в прикаченото аудио.