Доц. Христо Бозов ще управлява Варна до изборите
Доц. Христо Бозов ще управлява Варна до изборите / Дарик Варна, архив
Доц. Христо Бозов ще управлява Варна до изборите
62895
Доц. Христо Бозов ще управлява Варна до изборите
  • Доц. Христо Бозов ще управлява Варна до изборите

С пълно единодушие общинските съветници избраха доц. Христо Бозов за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна до провеждането на частични местни избори. В гласуването не участваха местните депутати от БСП, които бойкотираха заседанието.

Минути преди да подложи на гласуване кандидатурата на доц. Бозов, председателят на Общинския съвет обясни пред колегите си, че жалбите, подадени срещу оставката на Кирил Йорданов, не спират изпълнението на решението за прекратяване на правомощията му и няма пречка да бъде избран временно изпълняващ дейността.

Преди да положи клетва, доц. Бозов обеща  прозрачност в работата си, ежедневни контакти с хората и обиколки по райони и квартали, за да се запознае с проблемите им. Той категорично заяви, че няма намерение да се кандидатира както на парламентарните, така и на местните избори, тъй като това би било несъвместимо с отговорността, която поема.

"През следващите месеци е необходимо да се успокои обстановката в града, не само заради предстоящите избори, но и заради туристическия сезон. Хората очакват промяна и първите ми действия ще бъдат в тази посока", обяви избраният за временно изпълняващият длъжността кмет на Варна.

Той разкри още, че доста се е колебал дали да се нагърби с поста временен кмет на Варна, тъй като от свои близки е бил предупреждаван, че "накрая ще бъде пожертван".

Доц. д-р Христо Бозов бе назначен за заместник-кмет през 2008 г. и като такъв отговаряше за здравеопазването, социалните дейности и жилищната политика. Роден е през 1960 г. в Смолян. Завършил е Медицински университет Варна и специализира „анестезиология и реанимация" и „военна токсикология". Автор е на множество научни публикации и съобщения. Преподавател е в Медицински университет Варна и бивш директор на Военноморска болница (2001-2008).