Доброволци спасиха бедстващи край Черни нос
Доброволци спасиха бедстващи край Черни нос / Sofia Photo Agency, архив

Морски инцидент в района на Черни нос се размина на косъм от трагедия благодарение на намесата на доброволци, съобщиха от организацията за морско спасяване БУЛСАР.

Лодка с извънбордов мотор и двама души на борда излязла в морето от с.Шкорпиловци в сряда около 8,30 ч. На по-малко от миля от брега единият, който е водолаз, се гмурнал. Докато бил под водата, вятърът от запад-северозапад с пориви до 16-17 м/сек започнал да отнася лодката навътре в морето. Към 10,30 ч. плавателният съд вече бил на 3 мили навътре, вълнението достигнало 3 бала, а водолазът нямало къде да се качи. Единственият човек на борда на отнесената в морето лодка започнал да търси помощ. Телефонирал на кмета на Шкорпиловци, а свидетел на разговора станал Миролюб Шалев, бивш подводничар и водолаз.

„Веднага започнах да звъня на спешния телефон 161, който се поддържа от БУЛСАР. Оказа се, че нямам връзка, а по някакви причини мобилният оператор е преустановил поддръжката на краткия номер, познат на всички морски лица", разказа Шалев. За да бъдат спасениводолаза, оборудването му и лодката, се наложило връзката с БУЛСАР да бъде направена през друг мобилен оператор. На сигнала веднага се отзовал плавателен съд, който бил в морето пред Бяла, и двамата бедстващи били прибрани успешно.

„Едно е да помниш трицифрен номер, достъпен от всички оператори, съвсем различно е, докато всяка секунда е решаваща, да издирваш и набираш 9 цифри, нужни за връзка с Морския спасително-координационен център във Варна", коментира Шалев. Той предпочел да не звъни на единния телефон за спешни случаи 112, тъй като той не се обслужва от морски лица. Коя да е служителка в централата трудно би се ориентирала къде е Караборун (както е известен още Черни нос) и още по-трудно би намерила решение на проблема, с който чрез тел. 161 се справят за минути заради гъстата си мрежа от доброволци по цялото крайбрежие.

Спешният телефон 161 е част от спасителната система на доброволческата организация за хуманитарно морско спасяване БУЛСАР. От години той улеснява плаващите с яхти, рибарски лодки и други малки съдове. Този номер се знае и от чуждестранни ветроходци и други мореплаватели. Едно обаждане до дежурния доброволец на мобилен телефон 161 е достатъчно, за да се задейства за минути системата и всички намиращи се в района плавателни средства да разберат за бедстващите и тяхното местонахождение, твърдят от БУЛСАР.

„Не сме преустановявали денонощните дежурства на 161. Този мобилен оператор обаче мисля, че по технически причини от месеци не включва своя номер 161, което забавя и връзката с нас, и реакцията при инциденти, когато абонатите са негови", обясни шефът на БУЛСАР кап. Никифор Герчев.

Това е трети случай тази година на осуетена връзка със спасителите. По същата причина със спешния телефон 161 директно не могли да се свържат очевидци на трагедията край Синеморец, където през юли се удавиха двама души, след като спасиха дете, а катерът на БУЛСАР се забави. Такъв бил и третият случай, когато бедстващи край Созопол яхти от регатата „Кор Кароли" не можаха да съобщят на БУЛСАР, че се нуждаят от помощ.