Доброволци ще чистят плажа и ще хранят лебедите
Доброволци ще чистят плажа и ще хранят лебедите / БГНЕС

Почистване на Офицерския плаж и хранене на зимуващите лебеди организират Сдружението за опазване на дивата природа, Клубът на пътуващите за удоволствие хора и туристическа компания. Инициативата е спонтанна. Идеята е да се помогне на красивите птици да оцелеят.

Лебедите, който редовно зимуват във Варненския залив, са от вида Ням лебед. Птиците пристигат всяка есен от Северна Европа и изкарват студените месеци във Варненското езеро или край минералния извор. В края на февруари и началото на март те отлитат на север, където снасят яйцата си.

Много често хората се поддават на изкушението да помогнат на грациозните северни птици като ги хранят. Най-подходящата храна за тях е растителната - сурови царевични или пшенични зърна. Храненето на птиците с хляб, пуканки и солети е изключително вредно, тъй като организмът им не може да преработва солта - тя се натрупва и уврежда храносмилателната система, а от там и другите им органи.

Сборният пункт за всички желаещи да се включат в инициативата е пред ресторант „Хоризонт“ в 10.30 ч. Организаторите призовават доброволците да носят чували, ръкавици и сурова царевица или пшеница за лебедите.