До пролетта завършват охранителните канали в „Аспарухово“
До пролетта завършват охранителните канали в „Аспарухово“ / live.varna.bg

До пролетта трябва изцяло да приключи работата по охранителните канали в „Аспарухово“, както и укрепването на Фатрико дере и Елпромското дере. Това съобщи Олег Колев – ръководител на проекта за реконструкция на съоръженията. Първият етап по изграждане на бетонови корита, за който по фонд „Солидарност“ бяха отпуснати близо 9 млн. лв., вече е приключил. Общината е участвала с 670 хил. лв. собствени средства.

Вторият етап ще бъде финансиран от местния бюджет с 3,3 млн. лв. и включва покриване на охранителните канали и паркоустройство. В зависимост от метеорологичните условия ще се търси възможно най-ранното приключване на дейностите, увери Колев.

Проектантите, работили по заданието, са дали уверението, че съоръженията ще отвеждат дъждовните води. Така се гарантира животът и здравето на хората, които живеят в тези райони, коментира инж. Христо Иванов – зам.-кмет по инфраструктурните въпроси.

Източният канал в „Аспарухово“ е дълъг 1426 метра, 351 от които са открити. Западният е с дължина 1280 метра, от тях открити са 467. На двете дерета има изградени рампи, чрез които да се влиза и да се почиства механизирано, обясни инженерът.

Части от 19 имота са били отчуждени заради строителството на каналите. При втория етап няма да се налага процедурата да се повтаря. Общината има готови проекти за укрепване на къщи по улиците „Чонгора“ и „Маркови кули“, които пострадаха при бедствието през 2014 година. Документите чакат одобрение за финансиране. Нужни са около 700 – 800 хил. лв, добави Олег Колев. Въпросните имоти нямат ток и вода и хората от тях са изведени, увери той.