До месец насрочват делото срещу кап. Собаджиев
До месец насрочват делото срещу кап. Собаджиев / DarikNews.bg, архив

Най-вероятно през този или следващия месец ще бъде насрочен процесът срещу капитан Светлозар Собаджиев, който беше задържан в Панама преди повече от година и половина. На борда на кораба, управляван от варненеца - „Маас Трейдър“, бяха открити около 150 кг. наркотици.

Според практиката в Панама процесът трябва да се състои 6 месеца след насрочването му, разкри пред Дарик председателят на Асоциацията на българските капитани Димитър Димитров. Първият и засега последен разпит на капитан Собаджиев е проведен през ноември миналата година. Протекъл е дълго, а в превода е помагал почетният консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.

Процедурите в панамското правосъдие са много бавни и всичко зависи от съдията в процеса, посочи Димитър Димитров. Той увери, че състоянието на неговия колега засега е стабилно, въпреки лошите затворнически условия.

Кампанията по набиране на средства в подкрепа на кап. Собаджиев все още тече, но не е особено активна. В момента по сметката на моряка има събрани едва 1000 лв. За събиране на сумата семейството на задържания българин разчита най-вече на неговите приятели и колеги. Финансова подкрепа за правната защита на моряка може да се окаже и чрез SMS на кратък номер 17 777 със съдържание DMS SOBY.