До два месеца водолази влизат в „Хера”
До два месеца водолази влизат в „Хера” / netinfo
До два месеца трябва да бъде извършен повторният подводен оглед на потъналия преди 4 години край Босфора български кораб „Хера”, съобщи пред Дарик радио следователят от НСлС Георги Илиев. Той допълни, че засега няма точна дата като уточни, че се чака само огледът, за да бъде завършено следствието по случая.

Българският кораб „Хера” потъна на 13 февруари 2004 година близо до Босфора с 19 моряци на борда.

Пред Дарик следователят Георги Илиев потвърди, че в момента българското следствие е приключило работата си в България по събиране на доказателства и разпити около трагедията с кораба „Хера” като се чака подводния оглед на плавателния съд. Точната дата за момента не се знае. Ето какво още каза Илиев:

Не се знае, ако се знаеше, щях да ви кажа датата, тя не е тайна. Ако не го направим сега, зимата ли да го направим.

Значи в близките месец-два?

Да.

Българският кораб „Хера” потъна на 13 февруари 2004 година близо до Босфора с 19 моряци на борда. В последствие се появиха и различни мнения около причините за гибелта на кораба.Част от роднините на изчезналите моряци твърдяха, че причините за гибелта на плавателния съд са различни от официално тиражираните до момента. Появиха се и твърдения, според които българският кораб е потънал, тъй като се сблъскал с турска подводница, изпълнявала секретна мисия в района, а част от екипажа е бил спасен.

Пред Дарик радио преди седмица адвокат Владимир Шейтанов заяви, че са открити данни за длъжностно престъпление на турските власти във връзка с изясняването на причините за потъването на кораба.