ДКС на печалба, въпреки ремонта на зала Конгресна
ДКС на печалба, въпреки ремонта на зала Конгресна / Дворец на културата и спорта

Въпреки ремонта на зала „Конгресна“, Дворецът на културата и спорта регистрира печалба от 1000 лв. за първите три месеца на 2015 година. Това сочат данните от отчета на дружеството. Справката беше представена по време на днешното заседание на комисията по собственост и стопанство от директора на Двореца - Минко Христов.

Предвидените приходи от зала „Конгресна“ за октомври, ноември и декември на 2014 година, са били в размер на 189 000 лв. Те обаче така и не са се реализирали, тъй като Спортна зала излезе в ремонт.  „Трябва да кажем, че големият спад, който е бил в миналите години, вече е овладян. Пътят за развитие е правилен, просто трябва да се обединим местна власт и ръководство на дружеството и то може да бъде на печалба през 2015 година“, коментира Минко Христов.

Дворецът на културата и спорта приключва 2014 г. със загуби от 251 000 лв., което е с 48 000 лв. по-малко от предходната година. Основната причина за редуцирането на загубите е документооборота и вкараните допълнителни елементи по отношение на ценообразуването.  Най-големи остават задълженията за местни данъци и такси, които са в размер на 465 000 лв.

Директорът на ДКС е подал коригираща декларация през ноември, като по негови думи методът, по който се изчисляват  площите, натоварва значително цифрата. „Коефициентът, който изчислява височина и обем на зали и сгради, завишава прекалено много. Само зала „Конгресна“ е с 46 000 куб/м пространства. Оттам и данъкът е в размер на 40 000 лв., което не отговаря на това, което може да се изкара като приход“, обясни Христов.