Дизела ще бяга 600 км от Ком до Емине
Дизела ще бяга 600 км от Ком до Емине / снимка: личен архив

Най-добрият ни ориентировач и планински бегач Кирил Николов-Дизела започва втория си уникален спортен проект. От 12 до 16 август Дизела ще опита да пробяга най-дългия туристически маршрут в България - близо 600 км планинско трасе от връх Ком до нос Емине.

Целта пред бегача е да покрие разстоянието с 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен преди 28 години. Досегашният рекорд за минаване по цялата дължина на билото на Стара планина е 5 дни и 14 часа. Поставен е от Любомир Палакарчев през 1986 г. Интересен факт е, че той е бил на 32 години, колкото ще навърши и Кирил Николов на 6 ноември.

В подготовка за уникалния проект, през последните две седмици Дизела огледа трасето самостоятелно. Той премина с бягане и с колело по-дивите участъци и тези около проходите по трасето.

През 2013 г. Кирил Николов се справи успешно с изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа. Сега за 5 дни ентусиастът ще трябва да се справи с 14 600 метра денивелация и да изминава средно по 120 км на ден. Мотото на проекта е „Достигни лимита си!".

Феновете на бягането ще могат да следят придвижването на Дизела онлайн в реално време на специалния уебсайт www.disl.bg.