Дисни болница във Варна, ако се осигурят 6 млн. лв.
Дисни болница във Варна, ако се осигурят 6 млн. лв. / Петел.бг

Първата Дисни болница в България може да бъде построена във Варна. Идеята е на ръководството на УМБАЛ „Св. Марина” и на Медицински университет и бе лансирана днес на съвместна пресконференция със здравния министър д-р Таня Андреева. Проектът вече е готов, а новото лечебно заведение ще се намира в двора на университетската болница. Болницата ще струва 6 млн. лв., като средствата ще бъдат търсени от европейски фондове. Целта на подобно лечебно заведение е децата да се чувстват не като в болница, а като в увеселителен парк. Персоналът в Дисни болницата ще бъде облечен с подходщи униформи, а децата ще разполагат със забавления и атракциони, обясни директорът на УМБАЛ „Св. Марина” проф. д-р Жанета Георгиева.

Очаква се до края на годината да се заработи отново и по проекта за нова АГ-болница, която трябва да бъде построена в двора на другото голямо варненско лечебно заведение – МБАЛ „Св. Анна”. Подкрепа за проекта изрази здравният министър д-р Таня Андреева,   която заедно с образователния министър проф. Анелия Клисарова присъства на откриване на реновирана детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина”. На откриването присъстваха и кметът Иван Портних, областният управител Иван Великов, както и депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

По думите на министър Андреева, основните приоритети на новата здравна стратегия са инвестиция в спешната помощ, образование и развитие на човешките ресурси, майчино и детско опазване. Предвиждат се иновации в няколко области, включително онкологията и  преструктуриране на болничната помощ.

Голямата медицина трябва да се осъществява в големите болници – университетските и областните, заяви министър Андреева. Общинските и по-малки здравни заведения следва да останат като базисни и предлагащи първа помощ в спешни случаи - за заболявания, които не изискват високо технологично лечение, смята здравният министър.
Има назначена работна група, която действа по въпроса за разделяне на спешната от неотложна помощ. Тя е под председателството на проф. Славов. Очаква се до септември тя да приключи работа.

Андреева коментира проблема с медицинските работници в училищата. Според нея ниското заплащане е причина за липсата на мотивация здравни работници да работят в учебни заведения. Ще се работи върху това работници от до болничната помощ да могат да работят в детските градини, яслите и училищата, да могат да специализират, обеща министърът.