Димо Стоев иска дискусия с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов
Димо Стоев иска дискусия с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов / DarikNews

Кандидатът на РЗС за кметския пост Димо Стоев заяви, че иска дискусия с досегашния кмет Кирил Йорданов, за да му отправи питания за нередности в общината. Пред журналисти бяха представени 13 въпроса, свързани основно с неправомерни сделки и усвояване на средства. Стоев се закани да зададе 14-ия въпрос при евентуална среща с кандидатa на ГЕРБ. Той добави, че си служи само с факти и разполага с документи, които потвърждават всички негови обвинения за корупция и неправомерни сделки.

Борбата със злоупотреби, развитието на инфраструктурата, засилване на европейското сътрудничество и постигането на по-добро качество на живот ще бъдат основните цели, към които ще се стреми кандидатът за кмет на РЗС Димо Стоев при спечелване на изборите. Той заяви, че всяка една платформа е насочена най-вече към повишаване на жизнения стандарт и материално състояние на хората. Постигнатият резултат е признак за качеството на кметската работа. Към проблемите на хората е насочена основно и програмата на Стоев. Един от начините за разрешаването им е привличането на инвестиции чрез икономическия профил на морската столица, който позволява това, въпреки че към момента такива средства клонят почти към нула, каза още кандидатът за кметския стол.

За осигуряването на по-добро качество на живот Стоев представи списък от решения, които смята да изпълни, ако бъде избран за кметския пост. Кандидатът за градоначалник ще се заеме с един от най-големите проблеми за морската столица, който той самият нарича “бич за Варна”. Това са дупките по улиците. Стоев ще освободи неасфалтираните улици от данъци, а тези с разбит асфалт ще обложи с по-ниски.

Демографският срив ще се преодолее чрез отпадането на таксите в детските градини и ясли, посочи кандидатът на РЗС. Облекчението на такса смет за жилищните имоти с намаление от 40 % и от 50 % за нежилищните също значително ще помогне на жителите на града, счита Стоев. Кандидатът за кмет има намерение да увеличи три пъти размера на средствата за спорт и младежки дейности. Той ще се стреми към стимулирането на местния бизнес. Стоев заяви, че ще се бори против корупцията, която съществува на всички етажи в общината включително и на втория, където се помещава кметският кабинет. Той добави, че корупция винаги е съществувала, но никога в подобни размери като сега. “Ние сме първенци в страната”, каза кандидатът за градоначалник.

Стоев се закани за пълна ревизия на обществените поръчки, защото има много неправомерно сключени сделки. Той даде пример с изграждането на ул. “Девня”, за което са били определени 12 млн, а са били изразходвани около 15 млн. лева.

Стоев заяви, че неговата основна цел и причина да се кандидатира е да спре безобразията на досегашния кмет Кирил Йорданов, за да не продължават и занапред.

Кандидатът за кмет каза още, че е важно да има сто процента ефективност на всеки вложен общински лев. Според него, трябва да се реши проблемът с уличната регулация, защото в момента има цели райони без такава. Стоев посъветва гражданите, които живеят на такова място да не плащат данъци, защото общината на практика не може да ги осъди без наличието на Общ устройствен план.

Стоев каза още, че е важно да се създаде макроикономическа стабилност и той е готов да въведе най-модерните форми на публично финансиране. Той заяви, че няма как кризата да не продължи да се отразява на общината при положение, че има сътресения и световните икономики са в затишие. Той каза още, че всеки човек е усетил кризата и ако не се предприемат необходимите действия, може да се получи икономически колапс. За сериозното положение говори намаляването на икономическия растеж на Европейския съюз от 1.7 на 1.1. Според Стоев е важно кандидатите за кметове да си дадат ясна сметка какво обещават предвид икономическата ситуация.