Диагноза: Ученик-алкохолик
Диагноза: Ученик-алкохолик / netinfo
Всеки трети пациент, постъпил с алкохолно натравяне в Клиниката по токсикология, е ученик. За това алармира шефът на клиниката д-р Снежа Златева.

През изминалата година за лечение в токсикологията към Военноморска болница са постъпили за лечение над 2 хиляди варненци, повечето с алкохолно натравяне. Една трета от тях са младежи под 18 години, разкри д-р Златева.

В сравнение с предходната година, през 2007-а варненските токсиколози са спасили 20% повече злоупотребили с чашката.

Наблюдава се тенденция все повече жени да прекаляват с употребата на алкохолни напитки. При 42 % от непълнолетните и 36 на сто при останалите се касае за натровени с алкохол жени, посочи шефът на варненските токсиколози.

Увеличава се и броят на учениците, които често посягат към бирата и спиртните напитки. Не са малко случаите, когато ученици на по 13-14 години пият в междучасието. Пие се и след училище и по купони.

Тийнейджърите се напиват, защото смятат това за модерно, уточни д-р Златева. По нейни наблюдения над 90 % от родителите на въпросните младежи се изненадват, че децата им употребяват алкохол.

Не са рядко случаите, когато 13-14 годишни започват да пият редовно. На 20 години тези младежи са вече истински алкохолици. Има няколко регистрирани случаи на ученици, които пият по литър водка на седмица.

Особено опасно е смесването на алкохол с марихуана и други психостимуланти. Комбинацията не рядко води до токсикологията, предупреди д-р Златева.

Повече по темата ще откриете в звуковия файл!