/ Община Девня
В продължение на 3 денонощия през август девненци са дишали наднормено замърсен въздух по показателя "фини прахови частици" (ФПЧ). Това показва справка в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, който се базира на данните от автоматичната измервателна станция (АИС) "Изворите" в двора на градската поликлиника, информират от Община Девня.

Наднормено запрашен атмосферният въздух в индустриалния град е бил на 14 август, понеделник, 19 август, събота, и 20 август, неделя. Въпреки че превишенията не са сериозни, като най-голямото от тях се равнява на 1.05 над нормата от 50.0 µg/m за ФПЧ, тези данни опровергават тезата на РИОСВ-Варна, че причината за наднорменото запрашаване на атмосферния въздух в Девня е само и единствено битовото отопление на твърдо гориво, което не е налично през летния сезон. 

Община Девня

Най-близко разположеният до АИС "Изворите" промишлен замърсител е циментовият завод, от където все още не са спазили обещанието си, дадено пред представители на местната власт, да предоставят ежемесечно на Община Девня данните от собствените непрекъснати измервания на вредни емисии, до които достъп има само РИОСВ-Варна.    

Информацията за качеството на атмосферния въздух в Девня от бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда не е изчерпателна, защото в някои дни от там са нямали връзка с комуникационния сървър в АИС "Изворите". Като вероятна причина за това се посочва "отпадане на елзахранването".