Десетки яхти завладяват Варненския залив
Десетки яхти завладяват Варненския залив / DarikNews.bg, архив

Около 30 яхти ще вземат участие в регатата “ПОРТ ВАРНА 2015”, която ще се проведе днес и утре в акваторията на Варненския залив. За 40-ти път организатор е ЯК „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”. Регатата е част инициативата на Министерството на младежта и спорта и Община Варна – „ЖИВЕЙ АКТИВНО!”

През 1975 г. се провежда първата Международна регата „Георги Димитров” с етапи Варна –Одеса, Одеса – Варна, която е първата за килови яхти. В нея се включват повече от 40 лодки от България и тогавашния СССР. През 1990 г. регатата е преименувана в регата „Порт Варна”. Тя поставя началото на киловите регати и допринася за утвърждаването на имиджа на Порт Варна като център на ветроходството в Черноморския регион.

Начало на гонките ще бъде дадено утре в 11:00 часа. В 18:00 часа е награждаването на призьорите и закриване на първенството

В 18:30 часа на Пристанище „Варна” ще се състои грандиозен концерт с участието на Рафи, Сантра, Skiller, Невена Пейкова, Играта, Иво и Пламен и Ангел Ковачев, който е част от инициативата „ЖИВЕЙ АКТИВНО!”

През целия ден край морето ще бъдат организирани десетки семейни игри, тенис на маса, плажен футбол, катерене, танци и много други активности. Актьорите Симеон Лютаков и Евгени Будинов ще се включат във волейболния и баскетболния турнир. Редица местни спортни клубове и младежки организации ще допринесат за спортни ден на варненци и ще организират демонстрации, уроци и игри за малки и големи от 11:00 до 18:00 часа.

Регата “ПОРТ ВАРНА 2015” ще се проведе в национален клас „Конрад 25R” – Петерсон и клас „Свободен“. Очаква се около 30 яхти да вземат участие, като най-голяма ще бъде конкуренцията в клас Петресон, между 10 и 15 лодки, които са еднотипни и с най-близки мореходни качества. От я/к „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще участват ветроходна яхта ”Нунки”, с шкипер Борислав Гуцанов, ветроходна яхта ”Алгол” с шкипер Николай Ценов и ветроходна яхта ”Албирео” с шкипер Венцислав Мазаков.

В екипажите на лодките ще бъдат включени младежите от клуба, състезаващи се в клас 420. Идеята е да се продължи приемствеността на поколенията. За това на лодка „Нунки” се завръща старата генерация – Борислав Гуцанов, който през 1988 г. поставя рекорд за най - бързо прекосяване на Черно море с ветроходна яхта и в годините от 85 до 95 обучаваше децата по време на регатите. В екипажа му са включени две от възпитаничките му - Гергана Георгиева и Милена Цветкова. Те ще дадат възможност на едно талантливо дете от клуба - Вилиана Димитрова, водач в ранглистата на клас 420, да поеме щафетата в киловото ветроходство. На борда на ”Алгол” ще се състезават младежите от клас 420- Христо Младенов и Виктор Тодоров. Останалите младежи ще бъдат разпределени по лодките в клас „Свободен”.

Главен съдия на регатата е Хенри Кокончев.