Десетки ентусиасти се събераха край морския бряг през нощта срещу 1 юли, за да посрещнат "Джулай морнинг" на плажа във варненския квартал "Аспарухово", пише БГНЕС.

БГНЕС


На 1 юли посрещането на новия ден е особено специално. Знае го всеки, който е изпитвал въодушевлението от появата на първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот. Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет човека, а идеята била на покойния Виолин Станкович.

БГНЕС

През есента повечето отиват в казармата и срещите се прекратяват. Следващата известна сбирка по този повод била 1984, след това през 1985 (пак на южният плаж във Варна).

БГНЕС

Едва през 1986 идеята започна да набира популярност и се провежда първото събиране в Камен бряг. „Джулай морнинг” - Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна.

БГНЕС

По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „Джулай морнинг”.

БГНЕС

БГНЕС