Дере край „Виница“ превърнато в сметище, застрашава курорт
Дере край „Виница“ превърнато в сметище, застрашава курорт / DarikNews.bg, архив

Около 100 000 куб. м. земни маси са изсипани в дере, минаващо край „Виница“. Замърсеният участък се намира в района между гробищния парк и вилната зона във варненския квартал. За него алармира главният архитект Виктор Бузев по време на заседание на общинската комисия „Архитектура и строителство“. Преди 4 годни, преди да започне работа в общинската администрация, той е сигнализирал районното кметство, но не са предприети мерки.

„Районът е изключително опасен, тъй като е неукрепен насип с естествен откос и при силни валежи ще се образуват бентове. В дерето има и паднали дървета, а краят му стига до курорта „Св. св. Константин и Елена“, в който се разхождат щастливи туристи“, коментира Бузев. Според него почистването на дерето ще изисква сериозен финансов ресурс и разходите трябва да се поемат от фирмите, които са го превърнали в сметище. Номерата на техните автомобили са записани и ще бъдат предадени на компетентните органи, добави главният архитект.

Общинската администрация ще анализира предложение за изграждане на паркинги и складови площи върху отточните канали. Идеята е на инж. Иван Георгиев, който е изчислил, че могат да се направят близо 19 000 паркоместа. Той предлага над каналите да се излеят бетонни плочи, които да бъдат вдигнати 1 метър над пътното платно