/ ГЕРБ Варна
442 проекта се финансират по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, която дава възможност за обновяване на библиотечните фондове.

Програмата на стойност 1 млн. лв. намери широк отзвук и се радва на одобрението на библиотечната колегия, коментира варненският народен представител от ГЕРБ Емилия Милкова, която е дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна и член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация.

„Поради големия интерес към конкурсната процедура се обърнах към Министерството на културата с въпроси относно резултатите от проведения подбор, а получените отговори потвърдиха положителния ефект от програмата.

Именно в резултат от изключителния интерес срокът за кандидатстване бе удължен, а постъпилите 1307 проекта са оценени от комисия с участието на външни експерти, посочени от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”, изтъкна Емилия Милкова. Като се позова на данните на Министерството на културата, тя допълни, че стойността на внесените предложения е трикратно по-голяма от общия размер на осигуреното финансиране.

„На сайта на министерството вече е публикуван списъка с отпадналите участници и мотивите на комисията. За всички е ясно, че възможностите на програмата не са неограничени, но тя е един важен знак за държавна подкрепа към библиотечната общност и четящите хора, а също и към българските автори.

Защото приоритет на програмата са проектите за книги и информационни източници от предимно български автори, а също и от максимално широк кръг издателства. Сред критериите за оценка дори бе записано, че включените заглавия от едно издателство не могат да надвишават 10% от общия брой”, уточни народният представител.

Милкова изрази удовлетворение от факта, че в резултат от одобрените проекти ще бъдат обогатени библиотечни фондове, които покриват цялата територия на страната. „От информацията, която получих от министерството в качеството си на депутат, става ясно, че средствата по програмата ще бъдат разпределени в Националната библиотека, 26 библиотеки с регионален характер, 7 общински и 408 читалищни библиотеки.

Тези 442 проекта са на обща стойност 998 998 лв. Сумата на практика ще позволи 442 библиотеки да обогатят фондовете си с нова художествена литература, детски книги, хуманитаристика, периодични издания и други информационни източници”, подчерта Емилия Милкова.

Тя изказа благодарност към министерството на културата и лично към министър Боил Банов за успешната реализация на програмата, която бе сред предизборните ангажименти на ГЕРБ.

„Убедена съм, че с подкрепата на правителството и на колегите в парламента инициативите, които дават възможност на библиотеките да развиват своята дейност, ще продължат и занапред”, заключи народният представител.

Необходимостта от програмата „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” бе дискутирана от библиотечната общност и на състоялата се в Силистра национална научна конференция „Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код”.

Емилия Милкова бе сред гостите на форума, който се проведе по повод Европейската година на културното наследство и под патронажа на евродепутата Емил Радев – посланик на библиотеките в Европейския парламент. В рамките на събитието бяха обсъдени иновативни решения за изграждане облика на библиотеката на ХХI век.