Делото за двойното убийство край Камчия - за трети път в Апелативния съд
Делото за двойното убийство край Камчия - за трети път в Апелативния съд / снимка: Дарик Варна, архив

Наказателното дело за двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 г., по което има четири доживотни присъди, на Варненския окръжен съд (ВОС) от 2011 г., потвърдени два пъти на втора инстанция от Апелативен съд Варна (последният път през юни 2014 г.), днес отново бе разгледано от друг състав на апелативния съд в морската столица. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

За трети и последен път пред въззивната инстанция са изправени управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на фирмата Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов. Жертви на престъплението са Димитринка Пекова (27 г.) и Венцислав Евтимов (48 г.).

Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха за първи път доживотни присъди при първоначален специален режим в края на октомври 2011 г. от ВОС. Тогава първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 16 април 2007 г. Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с.Круша умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост.

ВОС оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. Николов, Начев, Стоименов и Адамов бяха осъдени да заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело, рипомнят от съдебната пресслужба.

На 4 юли 2012 г. Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. Припомняме, че пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията.

През юли 2013 г. Варненският апелативен съд даде рестарт на делото и допусна поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна СМЕ. Тази експертна оценка трябваше да изчисти противоречията, които съществуват между фактическата обстановка, свързана с настъпилата смърт на пострадалите и обясненията на подсъдимите пред въззивния съд.

Съдът допусна и нова Техническа експертиза, която да определи по несъмнен начин клетките на мобилния телефон на Николов във времето на извършване на престъплението. Почти година по-късно, през лятото на 2014 г. Варненският апелативен съд отново потвърди изцяло животните присъди на четиримата подсъдими.

През май т.г. ВКС отново върна на апелативния съд делото. В отменителното решение на върховните магистрати е записано, че изводите по отношение на Николай Николов, свързани с участието му в престъплението като подбудител и помагач не са в резултат на анализ на събраните доказателства, а са повече на базата на предположенията. Върховните магистрати посочват още, че противозаконно са приобщени към доказателствения материал показанията на защитен свидетел №4, т.к. те не представляват годно доказателствено средство.

В третия и последен старт на делото пред Варненския апелативен съд бе изслушана назначената тройна съдебно-медицинска експертиза, която отново отговаря на въпроси за причината за смъртта на Пекова и Евтимов. Всички подсъдими се отказаха от възможността да дадат показания или да отговарят на въпроси, като поискаха въззивния съд да приобщи показанията им, дадени през 2013 г. Защитата на подсъдимия Николов поиска от съда присъдата на първоинстанционния съд да бъде отменена, а той да бъде изцяло оправдан по всички обвинения. Същото поиска и Николов в последната си дума пред съда.

Адвокатът на Начев поиска от въззивния съд да измени доживотната присъда като се преквалифицира деянието от убийство, в причиняване на смърт по непредпазливост, но в последната си дума пред съда подсъдимият поиска да бъде оправдан.

Преквалификация на престъпното деяние поискаха и защитата на Адамов и Стоименов, които очакват от Варненския апелативен съд двамата да бъдат наказани за причиняване на смърт по непредпазливост. Илчо Адамов и Мартин Стоименов изразиха съжаление за стореното и поискаха от съда справедлива присъда.

В понеделник - 28 септември, в 10.00 ч. Варненският апелативен съд ще обяви решението си.