Децата в забавачниците няма да останат гладни, уверяват от общината
Децата в забавачниците няма да останат гладни, уверяват от общината / Dariknews.bg

Няма опасност децата във варненските градини и ясли да не бъдат хранени и да се превърнат в заложници на отношения, които са извън тях. Това обяви шефът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова, след като от синдиката "Подкрепа" обявиха, че Агенцията за държавна финансова инспекция е наложила глоби на всички детски заведения в размер на 7500 лв., а на директорите – между 1500 и 1700 лв. Причината за санкциите са сключените през 2013 г. договори с общинската фирма "Ученическо и столово хранене", без да бъдат проведени задължителните обществени поръчки.

Директорите нямат вина, тъй като са изпълнявали решение на Общинския съвет, влязло в сила през 2013 г. по време на управлението на временните кметове, обясни Христова. Тя определи като инсинуации твърденията, че евентуално парите за санкциите ще бъдат удържани от заплатите им. Наказателните постановления още не са влезли в сила, тъй като се обжалват в съда.

В средата на месец юни 2014 г. Общинският съвет гласува решение, с което задължи кмета на града да сключи договор с общинската фирма за храненето в детските градини. Влезлият в сила от 1 юли Закон за обществените поръчки позволява на държавни и общински органи да възлагат без обществени поръчки дейности на фирми, които са изцяло тяхна собственост. Този договор обаче все още не е подписан, тъй като няма готова методика по закона, каза още Христова. Тя не се ангажира да коментира дали директорите отново са в нарушение, след като продължават да сключват индивидуални контракти с "Ученическо и столово хранене".

В доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за третото тримесечие на 2014 г. 29 детски градини са посочени отново като нарушители, тъй като са подписвали догори за общо 2,7 млн. лв. без обявени поръчки.