Деца предизвикват пушачите на 31 май
Деца предизвикват пушачите на 31 май / netinfo
По случай Световния ден без тютюнев дим днес РИОКОЗ-Варна, дирекция “Опазване на общественото здраве” съвместно с Основно училище “Стефан Караджа” организира училищен празник- спортни състезания и конкурс за рисунка под мотото “Спортът и изкуството без тютюнев дим”. Тържеството ще се състои в двора на Основно училище “Стефан Караджа”.

Над 90 % от децата в семействата на пушачи са подложени на пасивно тютюнопушене, а вкяо пето дете е пращано от родителите си да им купува цигари, обяви Бисерка Алексиева - старши експерт в Дирекция "Опазване на общественното здраве" към РИОКОЗ-Варна. Извадката е част от анкета сред 220 варненски деца. От техните отговори става ясно, че драстично пада възрастта, в която малките запалват първата си цигара. Половината от момичетата и 40% от момчетата между 13 и 16-ет годишна възраст вече са пушили.

Тютюнопушенето представлява най-значимата предотвратима причина за влошено здраве. То е поведенчески рисков фактор, навик, вредна привичка,коят озависи само от самия човек. В здравните доклади на международната общност за България все още се съобщава ,че е в емидемия на тютюнопушене.

"Всичко е въпрос на пари и на държавна политика", каза за Дарик Радио Бисерка Алексиева.