Деца играят за спасяването на Щурче
Деца играят за спасяването на Щурче / снимка: Дарик Варна, архив

Малчуганите от „Щурче” излизат на сцената, за да спасят детския си театър. В 19,30 часа тази вечер те ще изнесат спектакъл, като средствата от него ще отидат за спасяването на славния куклен театър.

Театърът с над 50-годишна история е заплашен да остане без сградата, в която се помещава. Договорът, според който „Щурче” ползва сградата частна държавна собственост, изтича и може да не бъде подновен, алармира ръководителят Христо Колев.

Ремонтите, които от „Щурче” са направили със собствени средства в държавния имот, надхвърлят дължимите днес 18 000 лева. В същото време приходи от дейността на детския клуб не се генерират.

Има шанс „Щурче" да остане в сградата, ако бъдат разплатени задълженията, натрупани основно от месечния наем в размер на 600 лева. За спасяване на положението се търси финансова помощ от местни бизнесмени, но засега без резултат.

Между 150 и 200 деца минават седмично през клуба. Малчуганите са разпределени в няколко състава, които се обучават на театър, музика и танци. В града няма друго такова място, категоричен е Бате Ицо, както е познат сред малчуганите Христо Колев.

Историята на театър "Щурче" започва преди повече от 50 години, когато е основан от Райко Райков в тогавашното училище „Иван Вазов". През годините колективът е печелил десетки отличия и награди. Част от „Щурче" са били актьорите Мариус Куркински и Мария Сапунджиева, музикантът Димо Стоев от група P.I.F и други известни артисти.