Данъчни погнаха кафе автоматите без връзка с НАП
Данъчни погнаха кафе автоматите без връзка с НАП / Дарик Варна

239 вендинг машини във Варна са проверени за връзка с НАП от началото на ноември. 100 са проверките само през последните два дни, съобщиха за Дарик от пресслужбата на институцията.

От началото на ноември дневно по около 40 автомати на самообслужване (т. нар. вендинг машини) се свързват с НАП във Варна. Дотук „вързаните" с приходната агенция автомати са вече 284.

До момента са съставени три акта. На 92 машини пък са поставени лепенки, с които данъчните подканят собствениците да представят документи, указващи намеренията им за въвеждане в експлоатация на фискално устройство.

От началото на месеца варненските данъчни проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка за създаването на връзка с НАП не се предвижда, обясниха от приходната агенция.

Поставянето на фискално устройство на вендинг автоматите е задължително от 1 ноември, с въведените промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти. Автоматите за продажбата на стоки и услуги на самообслужване трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство. Те трябва да бъдат свързани дистанционно с НАП и да подават в агенцията информация за дневните си обороти. Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет.

Търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка с НАП, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан.