Данъчни дебнат търговците за касови бонове
Данъчни дебнат търговците за касови бонове / снимка: sxc.hu

Десет търговски обекта провериха данъчни служители от НАП-Варна, за да видят дали са свързали касовите си апарати с приходната агенция. Тези търговци в началото на септември бяха хванати, че не издават касови бонове, заради което трябваше в рамките на 10 дни да изградят дистанционна връзка с НАП. При повторните проверки данъчните са установили, че осем от търговците са спазили изискването. Двама обаче са го пренебрегнали и на тях ще им бъдат наложени глоби в размер от 3 000 до 10 000 лева. Ако при последващите проверки служителите на НАП-Варна открият, че търговците отново не са се съобразили със закона, търговските обекти на некоректните търговци ще бъдат запечатани. 

През четири почивни дни на миналата седмица данъчните са проверили  25 търговски обекта в града, за да установят отчитат ли се извършените продажби от търговците. По време на проверките са съставени 15 акта за неиздаване на касов бон. Търговците, на които са съставени актове, също трябва да свържат предсрочно фискалните си устройства с агенцията, съобщиха от пресслужбата на местната дирекция на НАП.  

„Нека търговците, които са нарушили реда и начина на отчитане на извършените от тях продажби и имат съставени актове, да свържат касовите си апарати с НАП в установения от закона срок, за да не се стига до налагането на по-високи глоби и предприемането на крайни мерки като запечатване на търговски обекти”, призова териториалният директор Светлан Петков.