Британският разрушител „Duncan” на влизане във варненското пристанище
Британският разрушител „Duncan” на влизане във варненското пристанище / ВМС
Ескадреният миноносец „Duncan” безспорно е най-впечатляващият плавателен съд на провеждащото се във Варненския залив учение „Бриз 2017”. Със своите 152 метра разрушителят от Великобритания е и най-големият кораб сред 20-те в учението, което се провежда по стандартите на НАТО.

ВМС

Командир на бойния кораб е 39-годишната Елеoнор Стак. На нейно подчинение е международен екипаж от 265 души. Освен англичани, на борда на „Duncan” има жители на Шотландия, Уелс, Ирландия, САЩ и Канада.

1700 военни от 8 държави се включват в учението „Бриз 2017“ (СНИМКИ)
 
Основната роля на британския разрушител е противовъздушна отбрана. За да изпълнява тази задача, корабът е  изключително добре въоръжен и оборудван, заяви на пресконференция командир Стак (в бяло на снимката долу).
ВМС

„Duncan” е шестият и последен разрушител тип 45 на Великобритания.  Построен е през 2010 г. В бойна експлоатация е от 2013 г.  Въоръжението му включва система Sea Viper с 48 клетки от типа Sylver A50 VLS. Ракетите са микс от Aster 15 (обсег до 30 км) и Aster 30 (обсег до 120 км).

На борда на Duncan има и вертолет
На борда на „Duncan” има и вертолет ВМС

Разполага с две установки за изстрелване на  противокорабни ракети Harpoon и няколко вида оръдия и картечници. На борда на „Duncan” има и вертолет Lynx Wildcat, въоръжен с противокорабни ракети и с торпеда срещу подводници.
 
Корабът в момента е флагман на Втората постоянна група патрулни кораби на НАТО в Средиземно море. 

Вчера корабите участници в Бриз 2017 бяха отворени за посещения на граждани. Най-голяма опашка се заформи именно пред Duncan
Вчера корабите участници в „Бриз 2017” бяха отворени за посещения на граждани. Най-голяма опашка се заформи именно пред „Duncan” ВМС