Дадоха условна присъда на опитен крадец
Дадоха условна присъда на опитен крадец / Sofia Photo Agency, архив

Варненският районен съд осъди условно 18-годишен младеж за кражби и грабеж.

Тийнеджърът бе признат за виновен, че през периода 16 - 27 септември 2010 г. чрез разрушаване на прегради е извършил две кражби – от склад за ел.материали и от частен дом. Подсъдимият, тогава 16-годишен младеж, проникнал в склада и отнел няколко топа с навити ел.кабели, изолацията на които обгорил в покрайнините на града, а медните жици предал в пункт за изкупуване на цветни метали. По-късно в друг пункт продал метална траверса, също открадната от територията на склада. През този период от необитаема къща непълнолетният успял да отнеме 3 интериорни врати, които впоследствие продал на случайни граждани. Общата стойност на откраднатото чуждо имущество е 2710 лева, съобщиха от пресслужбата на съда.

Подсъдимият бе признат за виновен и в извършен от него грабеж, също като непълнолетен. През октомври 2010 година в близост до гребната база край канала на Варненското езеро, чрез употреба на сила и заплаха, той отнел мобилния телефон на 13-годишно момче.

18-годишният тийнеджър се  води на отчет в детска педагогическа стая и нееднократно са му налагани възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  За всяко от престъпленията съдът му наложи отделни наказания и определи да търпи най-тежкото от тях – 1 година  и 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.