Дадоха ход на делото „Борилски
Дадоха ход на делото „Борилски / netinfo

Великотърновският апелативен съд даде ход на делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Съдебният състав изслушва подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков при закрити врати заради разглеждане на класифицирана информация.

Майката на убитото момче не присъства в залата. Гражданският ищец бе представляван от брата на жертвата. Техният адвокат поиска съдебният състав да си направи отвод заради съмнения за предубеденост и предварително формирано мнение.

„Възможно е съдебният състав да е обсъждал делото със свои колеги, които вече са го гледали в същия съд и са потвърдили оправдателна присъда", обясни адвокатът. Съдията по делото отхвърли като неоснователно искането за отвод. Той посочи, че делото е от 40 тома, повечето от които с класифицирана информация.

Мартин Борилски бе намерен убит на 20 юли 2000 година в парижката си квартира с 93 прободни рани от нож. Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието българите Георги Желязков и Стоян Стоичков - и двамата от Варна.

Делото продължава вече девета година. Първо бе гледано във Варна, но след отвод на съдиите бе преместено в Шумен. Там бе постановена оправдателна присъда за Желязков и Стоичков, която бе потвърдена от Апелативен съд във В. Търново.

Върховен касационен съд върна делото заради редица противоречия.