Да се излекуваш със смях
Да се излекуваш със смях / снимка: Impact Press Group, архив

Смехът е най-доброто сутрешно упражнение. Звучното изразяване на радост, забава или вътрешно чувство на щастие осигурява добро настроение през целия ден. И е необходимо, особено на хората с тежък работен график.

Започваме да се смеем още преди да можем да говорим. Правим го през целия си живот. А понякога от смях ни текат сълзи, заболява ни коремът.

Смехът обаче е най-доброто лекарство, гласи поговорката. В това вярва й Мария Балтаджиева - организатор на курсове по смехотерапия. Според нея лошите мисли се отразяват зле на организма. Смехът също влияе, но положително. Дори бръчките, които смехът предизвиква, са по-красиви от тези, които са резултат от намръщени физиономии, забелязала е Балтаджиева.

Когато се смеем, свиваме и отпускаме мускулите на корема и гръдния кош. Това масажира вътрешните ни органи, което е полезно за тях. Смехът понижава кръвното налягане и нивото на кръвната захар, повишава тонуса и енергичността и укрепва имунната система.

Смехотерапията е оздравителна програма, в която самовъзстановяването на организма и психиката чрез смях се съчетава с различни техники и физически упражнения. Курсовете по смехотерапия, които Балтаджиева организира, се посещават предимно от жени. Дами са около 70 на сто от участниците в алтернативната терапия. Когато се отпуснат обаче, мъжете са способни на невероятни неща. Така например мъж, страдащ от диабет, е подобрил значително здравословното си състояние благодарение на упражненията със смях.

„Обръщаме основно внимание на портфейла си, че е празен. На колегата, че не сме в добри отношения. Това са неща, които ни създават дискомфорт. Природата около нас е най-същественото нещо, което може да ни създаде радост. Ако започнем да обръщаме внимание дори на цъфналите дървета, ще се чувстваме много по-добре", вярва организаторът на курсовете по смехотерапия.

Българите сами си пречим и си създаваме изкуствени пречки. Винаги българинът търси някой да бъде причината той да не е добре. Това е много голяма грешка. И затова не сме добре. И затова не се и смеем. Ако започнем да се смеем и повярваме, че всичко зависи от самите нас, ще се оправим, убедена е Балтаджиева.

Смехът трябва да идва отвътре. И да не чакаме някой да ни развесели. Добра "смехова форма" можем да поддържаме всеки ден. Колкото по-често се смеем, толкова по-добре, съветва специалистът.